Masterclass Snap je Taal

Vrijdag 9 april geef ik samen met Pierre Pas van BCO een masterclass over Snap je Taal.

WAT LEER JE?
Laat de kwast het werk doen: jij hebt plezier! Wat heeft Bob Ross te maken met een aanpak voor begrijpend lezen en presenteren? We kennen allemaal de werkwijze en gevleugelde uitspraken van Bob Ross. Iedereen kan leren schilderen; “laat de kwast het werk doen. Jij hebt plezier”. Bob Ross had een vast stappenplan om de schilderkunst bij te brengen; authentiek en laagdrempelig. Lezen en begrijpend lezen kan ook iedereen leren, maar de praktijk leert ons dat 20 % van de leerlingen laaggeletterd zijn.
Wat kunnen wij van Bob Ross leren? In deze masterclass kijken we naar het ontwerp van een aanpak van thematisch begrijpend lezen in combinatie met presenteren.
Je leert wat we weten uit de wetenschappelijke literatuur over een goede begrijpend leesaanpak; wat de Bob Ross-aanpak is in relatie tot het voorbereiden van een thema met Snap je Taal (een aanpak ontwikkeld door BCO Onderwijsadvies i.s.m. Spelen met boeken);
hoe je van informatie (impressie) naar presentatie (expressie) komt; hoe je tekstsnappers inzet om vanuit een leesdoel inhoudelijke ordening aan te brengen in een pittige tekst;
waar je bruikbare teksten kunt vinden.
Je krijgt een inspirerend voorbeeld van een uitgewerkte aanpak (Taalsnapper) en een aantal tekstsnappers om zelf in de praktijk mee aan de slag te gaan. Tijdens de terugkombijeenkomst delen we de ervaringen met de aanpak van alle deelnemers en gaan we in op je vragen.

DOOR WIE?
Pierre Pas is senior onderwijsadviseur bij BCO Onderwijsadvies met een expertise op taal, lezen en digitale geletterdheid. Om meer betekenisvolle samenhang in het vaak gefragmenteerde taal- en leesonderwijs te krijgen ontwikkelde hij met partners binnen en buiten het onderwijs de aanpak Snap je taal.
Mariëlle van Rijn is onderwijsondernemer: ontwikkelaar, trainer, adviseur en e-learning specialist. Ze is het brein achter Spelen met boeken waarmee zij het leesvuur bij kinderen aanwakkert, en coach voor de methodiek Speelplezier. Samen met Karin Winters startte zij LearningROCKS, een bedrijf dat zich richt op het bouwen van huisacademies, websites en e-learning.