We presenteren een boek!

Een mooi thema om te gebruiken o.a. bij het thema van de kinderboekenweek 2020.

Voor € 37,50 te bestellen in onze webshop. 

Boekbespreking? Saaaai? Ja, dat hoor ik vaak door kinderen en pubers zeggen. Als het lezen van boeken niet tot je hobby behoort, nee zelfs een worsteling is….hoe kun je dan een boek presenteren? Een presentatie wordt pas interessant als iemand heel gretig en sappig kan vertellen over een onderwerp.

Is dan “ we presenteren een boek” de oplossing? Misschien?

In dit thema, wordt het boek omgezet in beelden en korte sketchnotes. Uit ervaring heb ik gemerkt dat niet-boeken-lezers vaak geen film in hun hoofd maken bij het lezen. De tekst blijft tekst, en er komen geen beelden op bij de hoofdpersoon, omgeving of gebeurtenis.

We helpen de leerlingen door ze uit te dagen om de beelden te tekenen in de vorm van sketchnotes of visual notes. In dit thema kun je het werkboekje voor de leerling downloaden en voor iedere leerling kopiëren. In de handleiding van de leerkracht vind je de volgende onderdelen:

  1. Warmlopertjes (waaronder het spiekboekje)
  2. Wie is de schrijver?
  3. Hoofdpersonen en eigenschappen
  4. Plattegrond (het leukste plekje van het boek)
  5. Tijdlijn & emoties
  6. Het probleem (plot van het verhaal)
  7. Wat heb ik geleerd van het boek
  8. Mijn favoriete stukje en beoordeling boek
  9. Presenteren maar….

Voor de leerlingen hebben we een werkboekje gemaakt (in kleur en zwart-wit) met de bijbehorende werkbladen.

Leerlingen tekenen en schrijven in de vorm van kleine pictogrammen, stick figuurtjes, pijlen etc. en uiteindelijk komt dit allemaal bij elkaar op een poster.  De presentatie kan staand bij de poster of leerlingen maken een paper-slide video ervan. Het spiekboekje kunnen de leerlingen ook gebruiken bij andere vakken.

Wil je het project bestellen? Ga naar onze webwinkel. De handleiding en het werkboekje van de leerling is digitaal te downloaden. 

Wil je meer leren over dit sketchnoting in het onderwijs? Dit project is tot stand gekomen in samenwerking met Studio Weergaaf.  Denise Knubben van Studio Weergaaf, verzorgt hele inspirerende workshops (online of live) .  Klik hier.